https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБезкрайно отлагане: Фериботът до Гюргево евентуално ще тръгне през август

Безкрайно отлагане: Фериботът до Гюргево евентуално ще тръгне през август

В следващите два месеца се очаква да заработи фериботната линия между Русе и Гюргево. Това стана ясно от проведена среща на областния управител Анатоли Станев и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков с председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну.

„Видимо има промяна след последните ни разговори. Радостен съм, че и румънската страна потвърждава заинтересоваността си по въпроса и е решена да възобнови фериботната връзка“, коментира Станев. Той допълни още, че се надява да няма повече забавяния в изпълнението на този важен проект за трансграничния регион, който категорично ще спомогне за намаляване на километричните колони от чакащи тежкотоварни автомобили в района на Дунав мост и от двете страни на реката. На 10 юни се предвижда да бъдат отворени офертите и тогава да бъде избран и превозвача. Делегацията, в която участваха още ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Букурещ Ивайло Маринов и заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкуеску, посети на място ро-ро терминала в Гюргево.

След месеци чакане на фериботната площадка вече има осигурено електрозахранване и водоподаване. Започнал е и ремонтът на административните сгради, където ще се помещават службите за граничен и митнически контрол. Бе обсъдена и възможността за осъществяване на съвместни проверки на първо време изцяло на българска страна, тъй като тук инфраструктурата е напълно завършена. Предстоят дейности по удълбочаване на реката в румънския участък, като в момента се извършва почистване на Дунав от наноси и други материали, затлачващи коритото ѝ.

Ruse.news припомня, че фериботът трябваше да тръгне през месец юни, след това остана за месец юли.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X