https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОбщина Русе: Системно се разхвърлят умишлено отпадъци из града

Община Русе: Системно се разхвърлят умишлено отпадъци из града

Случаят с умишлено разхвърляните боклуци в района на гарата в Русе, за който вчера сигнализираха от сметопочистващата фирма „Нелсен Чистота“, не е единичен, заявиха от Община Русе.

Във времето са получавани множество такива сигнали, а на място са засичани и хора, които просто изсипват торбичката с отпадъци до контейнера вместо вътре в него. Вчерашният случай обаче е фрапиращ с голямото количество смет, което е било целенасочено разхвърляно.

„След подадения сигнал от „Нелсен Чистота“ за изваждане на отпадъци от чували и разпиляването им на територията на града, за което има и видео от камери, сме предали всички видеа и снимки към полицията. Надяваме се органите на реда да установят извършителите. Много ми е странно поведението на хората, които разпръскват боклука из градинки и край контейнери. Смятам, че всеки трябва да има гражданска позиция, тъй като чистотата е важна за всички жители на Русе“, коментира зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев, цитиран от Русе Медиа.

В един от случаите камерите са заснели как едно лице вади два чувала, отнася ги далеч от контейнерите, а после са разпокъсани и разпилени около дървета и в пешеходна зона. Разширяващата се мрежа на видеонаблюдението помага за засичане на нарушенията, като се работи в партньорство с полицията и други учреждения, каза още зам.-кметът Димитър Недев.

Той припомни, че съгласно Закона за управление на отпадъците за изхвърляне на боклук извън регламентираните места има солени санкции за физически и юридически лица. За физическите лица при първо нарушение глобата е от 500 до 1000 лв., а за фирмите – от 1000 до 5000 лв.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X