https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев обяви кога връчва първия мандат за съставяне на правителство

Радев обяви кога връчва първия мандат за съставяне на правителство

На 1 юли, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание – тази на “Продължаваме Промяната”, за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Президентът Румен Радев обяви край на консултациите с политическите партии, без да е успял да се види с „Продължаваме Промяната” и БСП. Така процедурата завърши с прецедент и най-голямата партия в парламента ще получи мандат, без да е била преди това на разговор с държавния глава.

Към момента от “Продължаваме Промяната” водят преговори със своите бивши коалиционни партньори за съставяне на правителство.

В сряда след заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП, левицата взе решение да се оттегли от преговорите с “Продължаваме промяната” за нов кабинет, в случай че те не излъчат друга номинация за премиер, различна от тази на досегашния министър-председател Кирил Петков.

След получаване на мандата от “Продължаваме Промяната” имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в Парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X