https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИзборът на Русе: ГЕРБ и партията на Стефан Янев с най-голяма подкрепа

Изборът на Русе: ГЕРБ и партията на Стефан Янев с най-голяма подкрепа

Ако по време на изборите през 2021 година ГЕРБ тотално загуби Русе, то в момента партията на Борисов отново получава най-високо доверие сред жителите в крайдунавския град. Това показва проучването на Ruse.news сред 4069 русенци на възраст между 18-69 години.

ГЕРБ би получила подкрепата на 24,67% от анкетираните, ако изборите бяха днес. Разбира се, част от подкрепата към партията се дължи на провалите на кабинета “Петков”, а не толкова на инициативите на местната структура, която продължава да бъде разделена на лагери.

борисов
Снимка: Bulphoto

На второ място с 18,9% се издига новата формация “Български възход” на бившия служебен премиер Стефан Янев, за която подкрепа изразяват масово разочаровани социалисти и част от подкрепящите “Възраждане”. Генералът е харесван и от младите русенци, които досега не са упражнявали правото си на глас, както и от избиратели, които традиционно не отиват до урните, но са спечелени от сигурността, която Янев излъчва. Високият процент за партията му в Русе се дължи и на последователното му поведение и отказа да влиза в конфронтации с останалите политически партии. Русенци винаги са давали подкрепа на новите партии, като през 2021 година районът беше спечелен от ИТН, а след това и от “Продължаваме промяната”. Затова не би било изненадващо, ако на предсрочния вот Русе изпрати най-много депутати от “Български възход”.

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

Проучването подрежда на трето място управляващите от “Продължаваме промяната”. В момента те имат трима народни представители от Русе, които продължават да бъдат неизвестни за широката публика.  Потенциалната липса на Николай Събев от листата на ПП със сигурност ще намали подкрепата към формацията. За тях биха гласували 12,67%, ако изборите бяха днес.

На четвърто място с 10.17% подкрепа се нарежда “Възраждане”, които останаха без депутат от Русе в 47-ия парламент. Заради ролята си на остра опозиция и заемането на непопулярни позиции се радват на драстично по-висока подкрепа.

Рязък спад пък се наблюдава в подкрепата към БСП, които в момента държат мандата за ново правителство. Ако изборите бяха днес, то социалистите биха получили 9,83% подкрепа от русенци. Участието им в управлението и някои от решенията на Корнелия Нинова отблъснаха голяма част от техните симпатизанти.

Въпреки раздорът в ИТН и напускането на областния им координатор и депутат – Светлин Стоянов, в Русе те получават 6% подкрепа.

Традиционно по-ниска подкрепа се наблюдава при ДБ – 4,5%, както и при ДПС – 3,77%, които  в този състав на парламента изпратиха не особено активен народен представител. 

3% от анкетираните са посочили друга политическа партия, за която ще гласуват.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X