https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПеканов: Първите средства по плана за възстановяване идват през есента

Пеканов: Първите средства по плана за възстановяване идват през есента

България ще получи първите средства по Плана за възстановяване и развитие през есента, каза днес служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пред БНТ. Става въпрос за 1.3 млрд. лева.

България вече е изпратила информация какви проекти ще се финансират със средствата, чака се обратна връзка от Европейската комисия, а самото плащане трябва да се одобри от Европейския съвет. В напреднала фаза е и подготовката на искането за втори транш за 700 млн. лева.

Атанас Пеканов посочи, че за да може България да получи всички предвидени в плана средства, новият парламент трябва да промени закона за обществените поръчки, да приеме закон за личния фалит и да актуализира няколко енергийни закона. След последната актуализация на страната се полагат 5.69 млрд. евро, за да се възстанови чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г.

Според Пеканов правилният подход е държавата да започне реализацията на първите проекти с пари от бюджета, които после ще бъдат компенсирани с европейските средства. В отговор на въпрос той каза, че по частта от плана, която изисква намаляване на вредните емисии с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г., може да се преговаря. “Ще апелираме за преосмисляне”, каза вицепремиерът.

Пеканов посочи, че реализирането на проекти в плана в областта на зелената енергия ще даде така желаната независимост на България от Русия по отношение на газа.

Коментирайки енергийните помощи за бизнеса, приети от последния парламент, Пеканов изрази мнение, че те са твърди щедри, като е било грешка да се дават на всички. “Всички страни опитват да стимулират спестяването на енергия. Ако ние компенсираме всички на 100%, те нямат стимул за икономии. Средства трябваше да се дават само на нуждаещите се”, обобщи критиките си вицепремиерът.

Той все пак уточни, че служебният кабинет ще изпълни ангажиментите по програмата за компенсации, защото тя е приета от парламента. Пеканов подчерта, че е нужна дефиниция на понятието енергийна бедност.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X