https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОбластна администрация издирва незаписани ученици за новата учебна година

Областна администрация издирва незаписани ученици за новата учебна година

Около 18% от подлежащите на обучение в предучилищна и училищна възраст деца от Русенско са в чужбина.

Още от следващата седмица започват обиколките по домовете на децата и учениците в Русенско, които не са записани в детска градина или училище. Това стана ясно от проведена по-рано днес среща в Областната администрация.

„Трябва да направим всичко възможно за осигуряването на максимален обхват и ефективен учебен процес. Считам, че образованието е един от най-важните стълбове на държавността“, заяви Станев. Без промяна спрямо миналата година остава броят на сформираните екипи в областта, които ще търсят деца вкъщи. Те ще бъдат отново 31, като в тях ще се включат 489 педагогически специалисти, представители на общините, на дирекциите за социално подпомагане и полицаи. Ръководителите на екипите ще бъдат експерти от Регионалното управление на образованието /РУО/. Най-голям е делът на учителите – 334, което е малко над 68% от всички ангажирани с процеса.

През септември и октомври предстои да бъдат посетени около 1200 адреса в региона. Поне толкова са били през предходната година. Освен да убеждават родителите за ползата от образованието, екипите по обхват могат да им предложат подкрепа за намиране на работа и социално подпомагане. В някои случаи експертите могат да съдействат на семействата дори за адресна регистрация. И тази година обходите по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст ще започнат месец по-рано.

Припомняме, че задължителното образование в България е от 5 до 16 годишна възраст. На база информация от Националния статистически институт става ясно, че общият брой на децата на възраст между 5 и 16 години, подлежащи на обхват в образователните институции в област Русе, е 23 356. От тях 19 008 се обучават в предучилищни и училищни институции, а 4 932 е броят на децата, за които следва да бъдат извършени дейности по изпълнение на споменатия механизъм.

Установено е, че 4 348 на брой са малолетните, които са в чужбина, но все още попадат под обхвата на Механизма поради това, че те могат да се завърнат и да продължат образованието си в България. В момента, в който тези деца преминат 16 години, то автоматично ще излязат от системата за обхват. Оказва се, че те са около 18% от подлежащите на обучение в предучилищна и училищна възраст деца в област Русе.
По последни данни към края на 22-и април благодарение на работата на екипите за обхват 56 деца и ученици са записани в детска градина или училище, а 13 са преместени в друга образователна институция. Приоритетно през тази година ще се работи за интегрирането на децата от предучилищна възраст, 1-и клас и завършили 7-и клас, но все още не записали се в 8-и.
В днешната среща началникът на РУО д-р Росица Георгиева, както и представители на всички споменати ведомства.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X