https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПо-добра защита на децата от домашно насилие предлага общинската Комисия за детето

По-добра защита на децата от домашно насилие предлага общинската Комисия за детето

Комисията за детето в Община Русе обсъди мерки за противодействие на домашното насилие срещу малолетни.

Срещата бе ръководена от заместник – кмета Енчо Енчев, който е и председател на комисията, а план за работата ѝ за 2022 г. бе изготвен и утвърден от кмета Пенчо Милков. Включени са актуални теми в областта на социалните услуги за деца, образованието, здравните грижи, защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация, както и борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Председателят на Сдружение „Център Динамика“ Деана Димова представи постигнатите резултати по проект „Мултидисциплинарен подход за разпознаване и лечение на неблагоприятни преживявания в детството“. Целевите групи по проекта са общинската администрация, социални работници, педагози, младежи и членове от Комисията за борба с трафика на хора. Представени бяха основните цели и очаквани резултати по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2022 г. Инспектор Свилен Велев от ОД на МВР докладва за противодействието срещу различни противообществени прояви и престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни на територията на област Русе. На срещата присъстваха и представители на прокуратурата и Районния съд.

Обсъдени бяха предложения за подобряване взаимодействието между институциите, както и за предприемане действия срещу тютюнопушенето на малолетни и непълнолетни пред училища и институции. Предложено бе на Общинския съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) – Русе и Превантивно – информационния център (ПИЦ) проблемът да бъде представен пред деца с превантивна цел. Експертът от РУО Милена Георгиева представи дейности по проект „Подкрепа за приобщаващо образование“, който стартира през ноември 2020 г. със срок от 36 месеца. Обхванати са 7 детски градини и 11 учебни заведения в област Русе. Основната целева група са деца със специални образователни потребности, деца в риск, с хронични заболявания и с изявени дарби.

Представени бяха и резултатите от дейностите на СНЦ „Еквилибриум“ в партньорски проект с Община Русе „Интегрирани мерки за социално включване на уязвими групи на територията на Община Русе“. Обсъдени бяха проблемите, свързани с продължаване на образованието на млади родители от ромската общност.

Комисията за детето е създадена съгласно чл. 20а от Закона за закрила на детето с консултативни и координационни функции. В нея участват представители на общинската администрация, областната дирекция на МВР, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Дирекция социално подпомагане, местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и неправителствените организации с нестопанска цел, които осъществяват дейности по закрила на детето.

Следващото заседание на Комисията за детето ще се проведе през ноември.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X