https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество14 отбора от Русе се състезават за пътуване до Европейския парламент

14 отбора от Русе се състезават за пътуване до Европейския парламент

Общо 14 отбора от Област Русе се състезават за пътуване до Европейския парламент в Брюксел в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“. Младежкото състезание е организирано по инициатива на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в партньорство с Русенски университет „Ангел Кънчев“ и ще се проведе на 22.10.2022 г. (събота) от 10.00 ч. в „Канев център“.

В конкурса участват отбори от ученици, навършили 16-годишна възраст, студенти, докторанти и млади учени от учебни заведения на територията на Област Русе. Под ръководството на ментор – учител или преподавател, те са изготвили 3-минутни видеоматериали в три тематични области: Устойчива и иновативна градска мобилност; Интелигентен и устойчив автомобилен транспорт в градовете; Безопасност на движението в градовете.

Видеата показват предложенията на участниците за политики и мерки за подобряване на градската мобилност, както и младежки инициативи за повишаване ангажираността на обществото с темата.

По време на събитието петчленно експертно жури ще оцени представените от кандидатите идеи и ще избере най-добрите от тях. Публиката също ще има възможност да гласува за своя фаворит в рамките на състезанието.

Трите най-добри отбора, определени от журито, и посоченият от публиката екип, в т.ч. техните ментори, ще спечелят посещение на Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков.

Темите в сферата на градската мобилност често присъстват във фокуса на вниманието както на обществото, така и на политиците поради сериозните предизвикателства, свързани с необходимостта от подобряване на мобилността и транспортните системи, особено в големите градове. Градските жители все по-често се сблъскват със замърсяване на въздуха, шум, пътни инциденти, задръствания, затруднения при паркирането и други негативни въздействия от транспорта върху човешкото здраве, околната среда и качеството на живот. Същевременно, все по-широко навлизащите в ежедневието ни иновативни транспортни технологии, средства и услуги притежават потенциала да направят мобилността в градовете по-интелигентна, екологична, достъпна и устойчива.

В Европейската година на младежта конкурсът „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“ представлява възможност идеите и вижданията на младите хора по темата да бъдат отчетени при формирането на политиките на ЕС в сферата на градската мобилност.

За контакт: 0887 786 294; [email protected] – Лилия Илиева; Офис на евродепутат Андрей Новаков, гр. Русе

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X