https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНОИ разкри мащабна схема за измами

НОИ разкри мащабна схема за измами

Експертите от столичното териториално поделение на НОИ са разкрили най-мащабната измамна схема в страната, за източване на фонд „Пенсии“, съобщиха от института в последния си Информационен бюлетин.

При опитите за измами става въпрос за фалшиви документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща длъжност, както и подписване на трудови договори с покойници, уточняват от НОИ.

Схемата е разкрита и доказана от извършените от столичното ТП на НОИ проверки и от разследване, проведено от МВР и от Националната следствена служба, по подаден от поделението сигнал до прокуратурата.

Средствата са източвани чрез използване на неистински удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от Държавна фирма (ДФ) “Строймашинженеринг”.

Избран е “подходящ” осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник на друга държавна фирма – “Транстехника”, учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение „Вагоностроене“, включващо няколко завода.

По този начин ДФ “Строймашинженеринг” се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО “Вагоностроене” и ДФ “Транстехника” и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г.

След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие чрез графологически експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател, видно от документи, които не са били представени в пенсионното производство.

Експертите на НОИ са установили също осигурители, подали уведомления за сключени трудови договори с назначени много лица с възнаграждения в размери равни или близки до максималния осигурителен доход за съответната година, без да са внесени осигурителни вноски или осигурители, назначавали за кратък период от време лица, които след това са подавали заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X