https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария иска американско оръжие срещу бракувано съветско

България иска американско оръжие срещу бракувано съветско

България е поискала американско оръжие на мястото на подготвено за бракуване старо съветско оръжие. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков след разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

“Говорихме за евентуално осигуряване на заместващи способности за нашите въоръжени сили предвид изтичащ ресурс на много от въоръженията, които имаме”, заяви Милков, цитиран от БТА в сряда.

Не се уточнява какво оръжие или боеприпаси се имат предвид.

Преди две седмици служебното правителство одобри замяната на стари боеприпаси с нови, като стойността на сделката е почти 347 млн. лв.

Милков, който с решение на правителството беше представен на президента за подписване на указ за назначаването му като постоянен представител на България в НАТО, каза още, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли ще “бъде силен сигнал за подкрепата за Украйна, а и за Русия, която би трябвало да се съобрази с факта на тези стратегически отношения”.

“Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО”, добавя министърът, цитиран от БТА. По неговите думи се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Украйна в пакта.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че предварително условие за приемането на Украйна е тя да е в състояние да запази независимостта си като суверенна държава и затова западните съюзници й помагат във войната, започната от Русия.

Николай Милков казва още пред БТА, че “е постижимо Швеция да бъде приета в НАТО до срещата през юли”, добавяйки, че Унгария е изразила готовност да не бъде последната страна, ратифицирала шведското членство.

Будапеща и Анкара засега блокират влизането на Швеция, която кандидатства за НАТО през май 2022 г., заедно с Финландия, която се присъедини към алианса на 4 февруари.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X