https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРазцепва ли се коалицията ПП-ДБ? Христо Иванов готов да подкрепи ГЕРБ

Разцепва ли се коалицията ПП-ДБ? Христо Иванов готов да подкрепи ГЕРБ

ПП и ДБ може да се разцепят в позициите си за кабинет на ГЕРБ. За разлика от твърдите намерения на „Промяната” да не подкрепят правителство на Борисов, Христо Иванов умувал над по-мек вариант, твърдят запознати със ситуацията вътре в коалицията. Сламка за стопляне на отношенията между лидера на ДБ и бивш министър на ГЕРБ и Борисов даде ексдепутатът Иван Христанов, който обясни, че двете десни партии разговарят за съставянето на кабинет.

Шефът на ДБ бил склонен да даде вариант на подкрепа за десен кабинет с първия мандат, ако Бойко Борисов направи компромиси и се съгласи с водещите политики на обединението. Това му решение обаче означава разцепление в редиците на съюза между ПП и ДБ. Решението е сложно, защото ако пък не дадат шанс на кабинет сега, оттук нататък вероятно ще носят заедно с “Промяната” вината за липсата на управление.

Вчера Асен Василев и Кирил Петков направиха лаконично изявление, че твърдо отказват да кажат „да” на кабинет с мандат на ГЕРБ. ДБ обаче така и не се включиха и стана ясно, че още нямат категорично решение.

Кирил Петков и Асен Василев нямат полезен ход в момента – няма как да подкрепят правителство на ГЕРБ, защото водещо мото им бе да премахнат модела на управление на Борисов. Ако обаче няма кабинет заради техния отказ, много малък е шансът Борисов да подкрепи техен кабинет с втория мандат, без негово участие.

В случай че и след тези избори редовен кабинет няма, не само бившият премиер, но и избирателите ще обвиняват ПП, че са хвърлили страната в безизходица и са утвърдили управлението на Румен Радев.

В същото време, коалицията ПП-ДБ почти сигурно ще се разпадне, ако Христо Иванов и ген. Атанасов вземат различно решение от това на Кирил Петков и Асен Василев и планират да дадат някаква форма на подкрепа на Борисов, предупреждават политически анализатори.

Неслучайно днес, Костадин Костадинов намекна, че няма никакъв проблем ДаБг да управлява заедно с ГЕРБ, след като това вече се е случвало в кабинет на Борисов, когато Иванов бе правосъден министър.

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев обаче определи като “клюка” твърдението на Христанов за водени разговори между ДаБГ и най-голямата партия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X