https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТайната изплува: Едва 8 съветници в Русе са дарили заплатата си за...

Тайната изплува: Едва 8 съветници в Русе са дарили заплатата си за жертвите на земетресенията

Едва осем от общо 51 общински съветници са се отказали от месечното си възнаграждение, за да ги дарят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия. Това стана ясно след изпратено от Ruse.news заявление по Закона за достъп до обществена информация до местната администрация.

От Общинския съвет в Русе категорично отказаха да съдействат с тази информация.

Отговори на въпросите си получаваме едва през април, тъй като се е наложило да се изпратят писма до всеки съветник на основание чл. 31, ал. 2 във връзка с чл. 31, ал. 1 на ЗДОИ, за да даде изрично писмено съгласие за предоставяне на информацията.

Припомняме, че на заседанието на Общинския съвет в Русе на 16 февруари бяха раздадени декларации, в които съветниците да заявят каква част от възнаграждението си желаят да дарят.

Интересен факт е, че петима от общо 8 съветници, направили дарение,  изрично отказват да го обявят публично. Единствените трима, които са направили дарение и нямат против да се обявят, са Мирослав Славчев от “Атака”, Деян Недков от СДС и Теодора Константинова от “Демократична България – Обединение”.

От възнагражденията на всичките осем общински съветници е събрана сума в размер на 5 425,16 лв.  Всички лица, представили декларации за удържане на възнагражденията им в полза на пострадалите от земетресенията, са пожелали да им бъде удържана цялата дължима сума.

Събраните средства са преведени по сметките, посочени от общинските съветници в представените от тях декларации, както следва: шест общински съветника са пожелали възнаграждението им да бъде преведено по сметка на ОС на БЧК; един общински съветник е посочил сметката на Посолството на Република Турция, а един е посочил сметката за дарения на Община Русе, намираща се на сайта на Общината.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X