https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГешев: Ако Путин дойде в България го арестувам

Гешев: Ако Путин дойде в България го арестувам

България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция”.

Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за Фактор.бг. Той е на официално посещение в Украйна, като днес подписа меморандум за разбирателство и сътрудничество между прокуратурата на двете страни.

По време на разговорите в Украйна е постигнато споразумение за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид.

На 17 март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Той се счита за отговорен за военни престъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Заповедта задължава държавите, до които той пътува, да го арестуват, ако те са страни по статута на МНС.

По-рано днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) обявиха, че са разпоредили проверка за изпълнение на санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X