https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно„Да изчистим България заедно“ Отличи Областната администрация в Русе

„Да изчистим България заедно“ Отличи Областната администрация в Русе

Областна администрация – Русе отново беше наградена от най-голямата доброволческа кампания „Да изчистим България заедно“. Призът получи областният управител Анатоли Станев по време на Националната среща на партньорите на кампанията, която се проведе днес в столицата и бе организирана от bTV Media Group.

Отличието се дава за най-голям брой доброволци, след като в кампанията от русенско през септември миналата година се включиха близо 27 000 души. Станев благодари за наградата и отбеляза, че за нея заслуга има екипът на Областната администрация и жителите на региона, които са отделили от времето си и са помогнали за реализирането на каузата за една по-чиста природа.

„Отличието носи удовлетвореност на работещите в администрацията, защото заедно успяхме да приложим адекватна комуникационна стратегия. Благодарение на нея имахме постоянна комуникация с общините в региона и координирахме успешно дейностите по почистване и облагородяване, без да усложняваме процедурите по предоставяне на материали и последващо отчитане“, коментира областният управител.

Станев посочи, че е необходимо да обърнем по-сериозно внимание на опазването на околната среда. „Опазването на природата не се изразява само в един ден, в който почистваме, а във всекидневните ни усилия да не замърсяваме. Трябва да променим навиците си и с ежедневните си постъпки да ограничим въглеродния отпечатък, който оставяме върху природата“, допълни още той.

Според него от ключово значение е да бъдем последователни и целеустремени в действията си, а също да сме съпричастни с добрите дела и да даваме личен пример по-често.

Припомняме, че Областната администрация в крайдунавския град се утвърди като водещ партньор на инициативата и редовно е отличавана за постигнатите успехи. Екипът на администрацията винаги се включва в инициативата. През 2019-а тя получи подобен приз, но тогава регионът се класира на второ място, отстъпвайки със съвсем малко на Бургас. Участниците в кампанията на областно ниво преди 4 години бяха наполовина – близо 13 000. Година по-рано институцията получи награда в категорията за най-много почистени места.

Официалната статистика сочи, че през 2022-а близо 280 хиляди доброволци в България са почистили 2 832 тона отпадъци само за ден – на 17 септември. 3 457 са почистените места, 412 са премахнатите нерегламентирани сметища, 282 са реновираните пространства в десетата инициатива „Да изчистим България заедно“.

Под мотото „Подай ръка на природата“, голямото почистване на България на 17 септември бе част за шести пореден път от Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2022), което обедини 191 държави и 60 милиона доброволци, които събраха над 303 хиляди тона отпадъци. Пет области в страната привлякоха най-голям брой доброволци в голямото чистене.

Лидерската позиция завоюва Русе с 26 824 души, следван от доброволците в Бургас – 26 465. В топ 5 на най-активните области, според данните на областните администрации са още Варна – 17 128 души, Пазарджик – 12 175 души и Благоевград – 10 650 души.

Тази година инициативата се предвижда да се проведе на 16 септември за единайсети пореден път. Целта на ръководството и екипът на Областната управа в Русе е регионът отново да бъде сред първите по брой доброволци в страната, мотивирайки повече хора да осъзнаят ангажимента, който имат към съхраняването на уникалните природни дадености на България.

На днешното събитие присъстваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, представители на държавната и местна власт, бизнеса, журналисти, общественици и редица социално-ангажирани лица.

За последните 10 години в кампанията са се включили над 2.7 милиона българи. По данни на Министерството на околната среда и водите са събрани над 94 338 тона отпадъци. Премахнати са също така и над 18 000 сметища от лицето на България.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X