https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИвайло Мирчев: 4 млрд. лева за пътища пак са дадени на едни...

Ивайло Мирчев: 4 млрд. лева за пътища пак са дадени на едни „конкретни“ фирми

“Имаме доста забележки за начина, по който харчеше служебното правителство, особено в последните месеци. Тепърва ще се видят интересни факти. Единият вече се вижда: в момента, когато Агенция “Пътна инфраструктура” е отворила ценовите предложения, практически около 4 млрд. лева са били обречени у кои пътностроителни фирми ще попаднат. Нещо, срещу което ние се борехме години наред, на което успяхме да устоим в 7-те месеца на управление на онази сложна коалиция от 4 партии”, разкри депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред БНР.

“АПИ, в рамките на 4 дни, когато вижда, че служебното правителство пада, е успяло да отвори ценовите оферти. Това означава, че едни 4 млрд. лева отиват в едни конкретни пътностроителни компании. По-притеснителното е, че конкурентните компании в съответната обществена поръчка са били отстранени по технически критерии. Нещо, което е класика в последните 30 години”, добави Мирчев.

По думите му редовното правителство сега няма полезен ход, защото след отварянето на ценовите оферти единствената възможност е да бъдат обжалвани обществените поръчки. “Неслучайно веднага бяха сменени шефовете на АПИ”, каза още той.

Мирчев подчерта приоритетите пред парламента и правителството – Бюджет 2023 и конституционната реформа на прокуратурата, след което Шенген и еврозоната.

Според него “странната активност” на главния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе стария модел: “Кандидати за следващ Гешев има достатъчно. Нашата цел не е просто да махнем Гешев. Това, което прави Гешев, е точно това, което не трябва да се прави. Тези, които ще го свалят, са същите, които са го избрали. Нашата цел е да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев”, заяви депутатът.

Той подчерта, че отношението на ПП-ДБ към Делян Пеевски не се е променило, но сега трябва да си говорят с него и с ДПС заради конституционната реформа:

“Това не е защото са ни станали много симпатични. За да променим Конституцията, са ни необходими 180 гласа в парламента. В пленарната зала има значение чистата аритметика. Там ще ни трябват и ГЕРБ, и “Възраждане”, ще ни трябват и БСП, дори и ИТН”, каза Мирчев.

Относно имунитетите на народните представители Мирчев посочи, че ПП-ДБ ще настояват за прилагане на европейската практика, която включва създаване на комисия, която да прецени дали да бъде свален имунитетът, или да бъде отказано това искане на прокуратурата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X