https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНай-скъпото сирене в света се прави в Сърбия

Най-скъпото сирене в света се прави в Сърбия

Най-скъпото сирене в света се нарича Пуле и се прави не във Франция или Италия, а в съседна Сърбия.

Един килограм от балканския деликатес струва 1000 евро, а защо е толкова скъпо и какво специално има в него, разказва “Deutsche Welle”.

Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик, настоящ фермер и създател на природен резерват “Засабица”, където живеят над 300 магарици.

Когато се оттегля от политиката през 1997 г., Слободан създава място, в което да приюти животните, повечето от които са били бити и експлоатирани от предишните си собственици. И съвсем логично скъпото сирене се прави от магарешко мляко.

“Магариците са много спокойни животни. Освен това са много пестеливи – намират сами на ливадата храната си и почти не ни се налага да ги храним”, споделя Симич.

С течение на времето той решава да направи нещо с млякото на магаретата, които отглежда, но това се оказва много сложен процес: “За количеството мляко, което дава дневно една крава, на магарицата й трябват 3 месеца. Те нямат голямо виме и трябва да се доят само на ръка”, разказва Слободан Симич.

Магарешкото мляко има доста специфичен и сладникав вкус и е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин – протеинът, който е важен за да стане сиренето. Затова след години експерименти, Слободан налучква формулата – 60% магарешко и 40% козе мляко.

Симич твърди, че не иска да става милионер. Той продава годишно не повече от 20 кг. Пуле и намира цената на сиренето за много справедлива, защото за 1 кг. са необходими 25 литра магарешко мляко.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X