https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе - първи след столицата по дял на висшистите в страната

Русе – първи след столицата по дял на висшистите в страната

Въпреки че Община Русе се сблъсква с отлив на висшисти и млади хора, не можем да я наречем образователна криза. Според последните статистически данни, делът на висшистите в региона е вторият най-висок в страната след София. Въпреки лекия спад през 2021 година, висшистите продължават да играят важна роля за икономическото развитие и общественото благоденствие на Община Русе.

Следващите статистически показатели доказват, че Община Русе има динамична икономика, висока заетост и ниска безработица в сравнение със средните стойности за страната. Инвестиционната активност в региона се приближава до националната средна стойност. Броят на предприятията също указва влияние върху високата производителност и привлекателност на региона.

През 2021 година, въпреки спада до 30,9%, висшистите продължават да бъдат съществен фактор за икономическия растеж в община Русе. Икономическата активност в региона нараства и превишава средните показатели за страната. Заетостта е на по-високо равнище, като коефициентът на заетост в община Русе е 71,4%, в сравнение със средните 68,1% за страната. Безработицата също остава по-ниска от националната средна стойност, като в община Русе тя е 4,6%, в сравнение с 5,3% в страната.

Придобилите висше образование в община Русе също играят важна роля за привличането на инвестиции. Инвестиционната активност в региона се приближава до средната стойност за страната.

Едно от ключовите образователни училища в община Русе е Русенският университет “Ангел Кънчев”, който разполага с осем факултета. Университетът е дом на около 12 хиляди студенти и изиграва важна роля за развитието на образованието в региона като подготвя бъдещи специалисти в областта на: образованието, икономиката, енергетиката, машиностроенето и много други.

Висшистите и високата икономическа активност в община Русе са ключов фактор за постигането на икономическо развитие и обществено благоденствие. Предоставянето на висше образование и привличането на инвестиции са от съществено значение за укрепване на регионалната икономика и създаване на благоприятни условия за живот и заетост за местното население. Нареждането на община Русе след столицата е ключов фактор за развитието на региона в положителен аспект.

Статистическите данни са от: regionalprofiles.bg (2021)

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X