https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаСлед близо 4 часа скандали и обиди, депутатите създадоха комисията за имунитетите

След близо 4 часа скандали и обиди, депутатите създадоха комисията за имунитетите

След близо 4-часово обсъждане със 186 гласа “за” и 32 “против” парламентът създаде временна комисия за поисканите от главния прокурор имунитети на народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Кирил Петков и Димитър Аврамов.

По предложение на Ертен Анисова (ДПС) в обхвата на комисията беше включено и името на Димитър Аврамов (ДПС), на когото вчера главният прокурор също поиска имунитета.

До 18 юли комисията трябва да се произнесе по трите казуса дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер.

От “БСП за България” и от “Има такъв народ” отказаха да излъчат представители в комисията, а от “Възраждане” заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. В хода на дебата от “Продължаваме промяната-Демократична България” също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото.

От ДПС предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването.

Предложението за създаване на комисия предизвика бурни спорове. По време на дебата се използваха изрази като „политически бухалки“, „страх да бъде свален имунитетът“, взаимно „изпиране между Кирил Петков и Бойко Борисов”.

От „Възраждане“ предложиха комисията да работи пет дни, а не както е в проекта – до 18 юли, а следващата седмица докладът ѝ да е точка първа в програмата на Народното събрание.

„Г-н Петков, какво правиш в тази компания, какво има да се разследва за твоята декларация“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, като обясни, че за неговата декларация “знае цяла България”. “Подай си имунитета, излез от тази компания”, призова го той, цитиран от БТА.

В отговор Петков за пореден път заяви, че преди комисията да излезе със становище, ще си даде сам имунитета, но няма да позволи „прокуратурата да използва своята власт като политическа бухалка“.

Той отбеляза, че до отстраняването на Иван Гешев е довел и механизмът, вкаран преди година и половина в плана за възстановяване, за контрол върху главния прокурор. Ето защо след година и половина, без никакви факти и обстоятелства, прокуратурата реши да възобнови това дело, смята Кирил Петков, тъй като в този механизъм Гешев видял истинска заплаха.

Не разбирам нито какво е „розов“, нито какво е „кафяв“ фашизъм, но нямате право от тази трибуна да казвате кой трябва или не да бъде арестуван, защото това е именно фашизъм, припомни на „Възраждане“ Кирил Петков.

“Ще помоля колеги да не спекулират с думата „страх“, поиска Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС в началото на дебата. “За страх можете да говорите, когато излезете и кажете какво правихте миналата година с оръжията за Украйна”, обърна се той към БСП. “Изглежда, че имате страх комисията да работи и да установи какви са истинските факти и обстоятелства”, предположи депутатът. “Благодаря ви, смелчаци”, завърши изказването си Георгиев.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова повтори, че ПГ на левицата няма да подкрепи тази комисия и да излъчи свои представители в нея. “Няма да бъдем частичка от „пералнята, която в момента сглобявате“, категорична беше тя. Нинова апелира операция „Чисти ръце“ – със или без Гешев – да продължи докрай, във всички партии, министерства и навсякъде, “където се крадат 10 млрд. лв. годишно“.

Според Цончо Ганев от „Възраждане“ е морален акт депутатите сами да свалят имунитета си. Създава се комисия, защото лицата, на които е поискан имунитетът, отказват да си го свалят, посочи той. Взаимно се „перете“, затова сме принудени да гласуваме „за“ такава комисия, заяви Ганев. Той припомни, че тримата депутати от „Възраждане, на които прокуратурата е поискала имунитета – Ангел Георгиев, Веселин Вешев и Костадин Костадинов веднага сами са го дали.

Призовавам хората, подскачащи тук най-много, да излъчат председател на временната комисия, за да може „тази политическа дъвка“ да приключи по някакъв начин и да се фокусираме върху нещата, които са важни, призова Настимир Ананиев от ПП-ДБ. Колегата му Кирил Петков добави, че предлага представител именно на „Възраждане“ да оглави комисията, за да няма обвинения в протакане.

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) коментира, че ВСС е взел решение за освобождаване на Гешев от длъжност, заради това, че е оскърбил Народното събрание, а е трябвало да бъде заради „делата на трупчета“, използвани за рекет. Той попита защо сега се иска имунитета на Бойко Борисов и на Кирил Петков. И припомни, че делото срещу Петков е прекратено, а не спряно. Затова искам да се създаде комисия – да видим какви са новите обстоятелства, които са наложили възобновяване, но не вярвам да има такива, допълни Атанасов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X