https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоХристина Христова: Дефицитът във Фонд "Пенсии" вече стана 11 млрд.

Христина Христова: Дефицитът във Фонд “Пенсии” вече стана 11 млрд.

Напрежението и проблемите около пенсионната система и пенсиите стават все по-големи с всяка изминала година, коментира пред БНР бившият социален министър Христина Христова. След новото удължаване на държавния бюджет за 2022 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Христова обаче подчерта, че дефицитът расте, а осигурителните вноски на работещите стигат наполовина за изплащане на пенсиите.

“През 2023 г. дефицитът във Фонд “Пенсии” вече стана 11 млрд. Това е много сериозно. Напрежението и тревогата става все по-голяма около финансовата устойчивост на пенсионната система. За последните 10 години дефицитът се е увеличил 2 пъти”, отбеляза тя в интервю за предаването “Преди всички”.

И въпреки увеличението за голяма част от пенсионерите пенсиите не стигат за осигуряване на добро качество на живот.

“Въпреки че намалява, инфлацията продължава да е на много високо ниво. Намалява покупателната способност и трябва да има някакво покриване”, категорична бе Христова.

По думите й след бюджет 2023 г., веднага трябва да се пристъпи към бюджет 2024 г. Ще видим какви резерви ще се търсят, каза тя.

“Дефицитът е голям, а необходимостта от финансови средства за пенсии за годината се покрива половината от бюджета. Пенсионно-осигурителните вноски на работещите хора трябва да стигнат за пенсиите следващия месец, само че те стигат наполовина. Това е голям проблем”.

“Вече сме средата на година. Капиталовите разходи са доста големи, те няма да могат да се изпълнят. Оттам ще се вземат няколко милиарда”, добави бившият социален министър и предупреди още, че трябва много внимателно да се борави с държавните финанси.

От 1 юни се направиха големи промени в системата за социално подпомагане, като еднократната помощ от 375 лв. се увеличи трикратно. По думите й трябва да се гарантират и другите социални плащания, защото хората разчитат на тях.

“Системата за социално подпомагане не е онова спасение и опора за хората, които не могат да се справят сами. Държавата не може да ги остави в такова положение”, заяви Христина Христова.

Тя коментира и обезщетението за майчинство за втората година. Според нея спорът тук е много голям. Това е обезщетение, което да замести доходите от труд, обясни тя и добави мнението си:

“Най-ниската цена на труда в България е минималната работна заплата. Затова нека обезщетението е колкото минималната работна заплата. Дебатът е принципен. Трябва да се видят възможностите на бюджета”.

Дебатът за минималната заплата, която в момента е 780 лв., става още по-голям, подчерта Христова. Според нея по този въпрос трябва да се внимава и да има колективно трудово договаряне.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X