https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНационалният фолклорен фестивал “Сцена под липите” ще представи забравени обредни игри от...

Националният фолклорен фестивал “Сцена под липите” ще представи забравени обредни игри от Русенския край

Деветият Национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“ започна тази сутрин в Лесопарк „Липник“ в Николово. Събитието ще продължи и утре, като на сцената ще излязат 105 състава и 1000 участници от цялата страна.

„Целта на фестивала е да покажем колко е хубаво нашето село и тази местност. Днес след 18:00 ч читалището ще представи финализиране на проекта по НФ „Култура“ за забравените северняшки хора и обредни игри от Русенския край. Хората трябва да търсят извора, местните традиции, защото тънката нишка, която напомня за тях, може и да се скъса. Все още има възрастни жени, които не се уморяват да пеят, да играят, но трябва да се грижим за запазване на традициите и предаването им на следващите поколения“, сподели председателят на читалище „Пробуда“ в Николово Марийка Генова.

Началото на фестивала беше поставено тази сутринт с традиционна чаена церемония с липов чай и медовина. След това на сцената започна изявата на фолклорни състави, а през фестивала премина и велопоходът на сдружение „Вело Русе”. От 19:00 часа за трети пореден път ще се проведе конкурсът „Царица на липата“, в който всички участници ще са облечени в официални дрехи с фолклорен елемент. След 21:00 часа започва нестинарско шоу и хоротека под звездите.

В неделя от 10:30 часа стартира втората част на фолклорния фестивал. Най-малките участници ще могат да се включат в различни игри и да вземат участие в състезание по спортно ориентиране, водено от СК „Компас – Крос“.

„Сцена под липите“ се реализира с подкрепата на Община Русе, Кметство с. Николово и Народно читалище „Пробуда 1901“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X