https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОмбудсманът Диана Ковачева призова за спешни помощи за пострадалите от наводненията

Омбудсманът Диана Ковачева призова за спешни помощи за пострадалите от наводненията

Омбудсманът Диана Ковачева призова спешно да се окаже помощ на засегнатите от наводненията в Западна България. В ефира на “Денят започва с Георги Любенов” Ковачева заяви, че не е обнадеждаващо, че проблемите от последното бедствие в Карлово още не са решени.

“Хората са притиснати до стената – природата е немилостива, хората бедстват, но държавата трябва да е на мястото си и повлияе на последиците и да помогне на хората да живеят доколкото е възможно нормално и бързо да се възстановят”, подчерта тя.

Диана Ковачева коментира и планираното от 1 юли поскъпване на тока, парното и топлата вода. Според нея е абсурдно да се плаща в пъти по-висока цена за топлинна енергия при тези ниски цени на газа.

“Това се дължи на липсата на всякаква обосновка, както и на една наредба, която дава възможност на топлофикациите да си слагат едни климатични корекции, в които те непрозрачно да формират все още прогнозните сметки… Но сметките не са единственото бедствие, което напада хората – от 1 юли първото, което ще се случи, е, че отново ще започнат да плащат 20% ДДС, което ще увеличи сметките. По-лошото е, че няма никаква връзка между цената на природния газ, която в момента е ниска и високата цена на топлинната енергия. Тази връзка се къса и хората правилно имат усещането за несправедливост. Смятам за абсурдно при ниска цена на природния газ хората да плащат по-висока в пъти цена на топлинната енергия”, заяви националният омбудсман.

По думите й това се дължи на обстоятелството, че КЕВР е установил, че топлофикациите дължат 156 млн. лева за природен газ за предишния отоплителен сезон, а реално погледнато, тези задължения сега ще се поемат от потребителите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X