https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияОбстановката след наводненията се нормализира, но щети в Северозапада са за милиони

Обстановката след наводненията се нормализира, но щети в Северозапада са за милиони

Обстановката в засегнатите от поройните дъждове райони в страната постепенно се нормализира. В област Враца след отводняването на ход е почистването и дезинфекцията, съобщава БНР. От днес започва подготовката на документите, с които пострадалите могат да кандидатстват за подпомагане. Предстои да бъдат описани щетите по инфраструктурата.

Нивото на река Хайредин, което се покачи драстично и стресна населението, постепенно пада. Бедственото положение остава, вероятно то ще бъде отменено днес.

Добри новини и за другата критична точка – борованското село Нивянин, където пък река Скът напомни за страховитото наводнение от 2014 г. Там реката заля дворове и постройки, а хората се запасяваха с чували с пясък.

Щетите в община Монтана, са за над 6 милиона лева. Падналите валежи през юни в района на Монтана са 2 до 4 пъти повече от предишни години. В Софийска област обстановката постепенно се нормализира, нивата на водоемите вече спадат, но остават под наблюдение.

От петък следобед до събота привечер в бедствено положение се оказаха близо двайсет населени места във Врачанско, а два пъти повече бяха под заплаха. В усилията за овладяване на обстановката се включиха пожарникари, общинари, пострадали и доброволци.

На заседанието на Областния кризисен щаб във Враца вчера премиерът Николай Денков заяви, че непосредствената опасност вече е намалена и най-критичният период е преминат.

Село Лиляче е най-засегнатото село в община Враца. Частичното бедствено положение там беше отменено снощи, но възстановяването продължава.

Кметът на Враца Калин Каменов посочи, че има много хора, чиято покъщнина е унищожена и трябва да бъде извозена, за да не се получават нерегламентирани сметища в селото и да няма зарази.

Той обясни, че еднократната помощ за храна, вода, медикаменти е 1500 лв. Има и допълнителна помощ до 2500 лв. за техника. От днес започва и описване на щетите по инфраструктурата. По предварителни прогнози в Лиляче са унищожени 26 улици, като тези щети възлизат на над 6 млн. лв.

Щети се се описват и в общините Криводол и Мездра, където са другите населени места, засегнати от водното бедствие. Очаква се до утре да бъде решен напълно и проблемът с водоснабдяването.

Във Видинско хора бяха евакуирани заради придошлите води в коритото на местната река Войнишка. Осем души са спали в кметството на град Дунавци, а цял квартал е под вода, съобщава Нова телевизия. Местен жител твърди, че причината за наводнението е неконтролирано изпускане на язовир.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X