https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниУкрайна няма да получи покана за членство на срещата на върха на...

Украйна няма да получи покана за членство на срещата на върха на НАТО

Лидерите на НАТО няма да отправят покана към Украйна да се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс в средата на юли. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от “Ройтерс”.

“На срещата във Вилнюс и в подготовката за срещата на върха не обсъждаме отправянето на официална покана”, отбеляза той след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

По негови думи лидерите на страните от военния съюз ще говорят за това как да приближат Украйна до НАТО.

В същото време Столтенберг предупреди да не се приема замразяване на конфликта в Украйна в замяна на прекратяване на войната.

“Всички искаме тази война да приключи, но справедливият мир не може да означава замразяване на конфликта и приемане на сделка, продиктувана от Русия”, категоричен бе той.

Преди месец украинският президент Володимир Зеленски призова Алианса да разчисти пътя за присъединяването на страната му на следващата среща на върха през юли, като подчерта, че Киев трябва да получи “заслужена покана”.

По-рано Йенс Столтенберг заяви, че Киев няма да се присъедини към НАТО, докато войната не приключи.

През септември президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви кандидатура за бързо членство в НАТО, след като руският президент Владимир Путин обяви четири частично окупирани региона на Украйна за анексирана руска земя.

Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да доближи Украйна до членство на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.

Русия неколкократно е критикувала евентуалното бъдещо присъединяване на Украйна към НАТО като недалновидно и опасно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X