https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новини"Морска администрация" откри липса на пълен инструктаж на пътниците на корабчето "Русчук"

“Морска администрация” откри липса на пълен инструктаж на пътниците на корабчето “Русчук”

Корабчето за разходки по река Дунав „Русчук“, което претърпя катастрофа на 2 юни, като при маневра за акостиране се блъсна се в друг кораб, вече има становище от от проверката на „Морска администрация”.

В отговор на поставените въпроси, след извършена щателна проверка на обстоятелствата по инцидента от инспектори на дирекция „Речен надзор – Русе“ при ИА „Морска администрация” (ИАМА), е констатирано, че моторен кораб „Русчук“ е пътнически кораб за дневно пътуване, собственост на „Дунавски драгажен флот“ АД, гр. Русе и изискванията на Наредба № 5 за корабните документи са спазени, като корабът е снабден с всички необходими документи, които са с валиден срок. Корабът има разработени разписания за видовете аварийни ситуации, като пожар на борда, борба с нахлуващата вода и човек зад борда. Евакуационния план за пожар предвижда маршрута за извеждане на пътниците, се казва още в становището на „Морска администрация”.

Уточняват се и редица технически характеристики, които според проверката са изрядни. В становището се казва още, че при създалата се ситуация със загуба на управление, капитанът не е успял да възстанови работата на електрическата система, вероятно поради заклинена плаваща растителност, възпрепятстваща завъртането на перото на руля. Капитанът на кораба адекватно е подредил приоритета на действията си, като първо е наредил на намиращия се на носа моряк отдаване на котва и веднага след това подаване на въже към понтона, за да предотврати дрейфа на кораба.

„В хода на извършената проверка е установено, че не е провеждан редовен и пълен инструктаж от страна на екипажа към пътниците с цел представяне на начините за поставяне на индивидуалните спасителни средства, местата за съхранението им, основните моменти от плановете и разписанията при повреда, пожар, човек зад борда и евакуация.”, е заключението от проверката.

Директорът на ИА „Морска администрация” капитан Иван Жеков изразява искрено съжаление за неприятните емоции, които са изпитали пасажерите, преживявайки тези тежки минути на напрежение предизвикано от инцидента. ИА „Морска администрация” ще препоръча на корабособственика монтаж на втора независима хидравлична рулева система за управление на кораб „Русчук“, въпреки съществуващата резервна система с механичен привод и въпреки, че според изискванията на европейския стандарт, тази система ще бъде задължителна след 1 януари 2026 година. Предвид това, че се превозват пътници, особеностите на района на плаване и начините за управление на кораба, ИА „Морска администрация” ще препоръча в окомплектовката с екипаж на м/к „Русчук“ да се включи второ лице с правоспособност моряк или палубен моряк.

Също така ще предложи на корабособственика да реализира мултимедийно представяне за пътниците на индивидуалните спасителни средства, на основните моменти от плановете и разписанията при повреда, пожар, човек зад борда и евакуация, въпреки че има табла, на които това е указано, уточнява още капитан Жеков.

Припомняме, че при инцидента нямаше пострадали, а само уплашени деца, които са пътували със своите родители и преподаватели. Една от тях, на Невена Пенева, обясни, че децата на корабчето се уплашили и изпаднали в паника. Всички обаче били изведени бързо на сушата.Пасажерите, участвали в злополучното пътуване, тогава дадоха гласност на случилото се с цел да се постигне ефективно инструктиране на пътниците за реакция и за това къде се намират спасителните жилетки.

Те са изпратиха писма до районния прокурор, изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“, директорът на дирекция „Речен надзор“, областния управител и кмета на Русе, като настояват за разследване на инцидента. Вчера стана ясен и резултатът от проверката на „Морска администрация”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X