https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВасилев за новия бюджет: Не са пипани разходите за пенсии и заплати

Василев за новия бюджет: Не са пипани разходите за пенсии и заплати

Планът е новият бюджет да бъде внесен в Народното събрание през първата седмица на месец юли, да бъде приет тогава и да влезе в сила от 1 август, коментира финансовият министър Асен Василев на брифинг в ресорното ведомство.

„Бюджетът е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа”, уточни Василев.

Министърът подчерта, че в бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са „пипани” разходите за пенсии и заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

„Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в обема на дефицита”, поясни Василев.

Учителската заплата е планирано да стане 125% от средната. Ръст ще има и за асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК са подсигурени средства, за да може в болниците заплатите да достигнат 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 за лекарите.

В новия бюджет е записано, че данъчните облекчения остават до края на годината. ДДС за природния газ обаче се връща на 20%. За останалите ставки Василев допълни: „Мнението ми е, че в средата на годината не е хубаво да се пипат данъци”, уточни финансовият министър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X