https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаАтанас Славов: Според мен и колеги от ВСС процедурата за нов главен...

Атанас Славов: Според мен и колеги от ВСС процедурата за нов главен прокурор трябва да бъде прекратена

“Решението на Конституционния съд може да спре започнали процедури в самия Висш съдебен съвет, като например процедурата за избор на нов главен прокурор, която според мен и други колеги в Съвета трябва да бъде спряна”, заяви пред журналисти министърът на правосъдието Атанас Славов.

След проведена среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е бил постигнат консенсус за трите основни направления на конституционната реформа. Те са разговаряли и за управленската програма на правителството. “Конституционните промени трябва да имат три акцента: пълното разделяне на ВСС на отделен Съдебен и отделен Прокурорски съвет, ограничаване на функциите на главния прокурор и въвеждането на някаква форма на индивидуална конституционна жалба, тоест пряк достъп на гражданите до Конституционния съд”, обясни той.

“Обединихме се около идеята, че амбицията ни е юли месец да има иницииран проект за конституционни промени. Амбицията е за 180 гласа бърза писта.”, посочи Славов и добави, че това е сборната точка, която легетимира управлението.

В следващите дни ще се проведат срещи и с БСП и “Има такъв народ” и ДПС.

“Нашата цел е България да има реформаторско управление.В рамките на седмицата ще сезирам ВАС по отношение на избора на г-н Сарафов: четвъртък или петък”, обяви още Атанас Славов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X