https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораФА „Русчуклийче“ отново заплени чуждестранната публика с българския фолклор

ФА „Русчуклийче“ отново заплени чуждестранната публика с българския фолклор

За пореден път Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ събра овациите на публиката в курортния град Паралия в Гърция. Фестивалът се организира за поредна година от МИОФФ и успява да събере повече от 900 танцьори на една сцена.

“Русчуклийче” се създава като танцов състав през 1986 г. в гр. Русе ( Носи името на стария гр.Русе – Русчук). В началото участват 80 танцьори и музиканти. Днес хореограф и ръководител е г-жа Нели Гарвалова , танцьорите са 150, а оркестъра  и женския хор придават облика на Ансамбъл. “Русчуклийиче” е част от структурата на Общински детски център за култура и изкуство – Русе, член е на CIOFF-Bulgaria.

В Ансамбъла участват танцьори от различни възрастови групи: най – малките, които тепърва влизат в магията на танца, малко по-големи между 10-15 годишна възраст, с които ансамбъла представя танци напълно съобразени с възраста и танцовалните им възможности и най-големите от 15-30 годишна възраст (така наречените младежи), които с изключително голям професионализъм изпълняват сюжетни, тематични и дивертисментни танци от нашия фолклор.

По време на пет дневното приключение на русенския ансамбъл, танцьорите участваха в дефиле по главната улица на града и накрая завършиха със заключителен концерт. Пред екипа на Ruse news, г-жа Нели Гарвалова сподели, че им предстои и участие във фестивал в Мароко.

Нека пожелаем на нашите танцьори още много бъдещи успехи!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X