https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВасилев: Очакваме съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число

Василев: Очакваме съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число

Очакваме съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число, заяви финансовият министър Асен Василев по време на Софийския икономически форум IV, предаде БГНЕС.

Василев коментира, че в МФ е имало екип, които е разработил три сценария след началото на войната в Украйна. “Предварителното планиране помогна за добрите икономически показатели. Бяхме готови за тези сътресения”, категоричен е Василев.

“Имаме войната в Украйна, но в Европа успяхме да излезем победители. Да, отне ни 6 месеца, но вече сме доста по-добре подготвени. Не сме подготвени за неща, които се случват много далеч, например Китай, Тайван, цялата Източна Азия. Да си представим, например, че доставките до Китай бъдат прекъснати за кратко по някаква причина, ефектът върху нас ще бъде доста сериозен – от недостиг на спринцовки в болниците, затваряне на пазарите за износ и др. Подготовка за подобен сценарии е трудна, но необходима, защото трябва да отчитаме тези фактори”, обясни финансовият министър.

Той е категоричен, че ако подобрим свързаността си и се подготвим за тези евентуални опасности, ще сме готови, икономиката също ще се справи при възникване на проблем в бъдеще.

По отношение на инфлацията той коментира, че нищо не можем да направим за цената на доматите например, но може да се повишат доходите, за да изпреварят инфлацията. “България е номер 1 в ЕС по увеличение на доходите – 2,5 % реален ръст на заплатите”, уточни Василев. По думите му имаме тенденция на завишени лихвени проценти.

“Очакваме съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число”, каза финансовият министър.

“В Бюджета сме заложили мерки за дефицит от 3% без да повлияем на социалната политика и на данъците, но да повлияем на по-висока събираемост”, добави Василев. “Данъчната основа няма да се повиши. Ще има голям натиск на пазара на труда в България, и можем да очакваме тази година увеличението на заплатите да бъде два пъти по-голямо от инфлацията”, добави още финансовият министър.

Присъединяването ни към Шенген ще премахне бюрократичните пречки. Годишно се губят 1,5 млрд. лв. за транзакционни такси, защото в България не се ползва еврото, смята още Василев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X