https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКорнелия Нинова: Конституцията е изключително сериозно нещо и този парламент няма капацитет...

Корнелия Нинова: Конституцията е изключително сериозно нещо и този парламент няма капацитет да се справи с този въпрос

Конституцията е изключително сериозно нещо и този парламент няма капацитет да се справи с този сериозен въпрос, коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова. По-рано днес лидерите на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС и министърът на правосъдието Атанас Славов разговаряха по измененията в основния закон, като са се разбрали за нова парламентарна комисия по конституционните въпроси, в която да няма ярки политически личности.

По думите на Нинова е по-важно да се чуе мнението на конституционалисти, на юристи, каква е обществената нагласа, вместо „да притичват от стая в стая, да си разменят някакви проекти на хвърчащи листчета и да казват пред хората, че това е най-съществената съдебна реформа“. Съдебната реформа приключи, всичко друго е имитация, защото целта беше Бойко Борисов да бъде спасен от правосъдие, подчерта лидерът на социалистите.

От думите ѝ стана ясно, че БСП ще излъчи свои представители, ако има нова конституционна комисия, и там сериозно ще участва в разговора за Конституцията. Когато бъде внесен проект за промени в основния закон в конституционната комисия и тя заработи, там нашите представители ще участва в разговорите, ще направим своите предложения, обясни Нинова. Дотогава БСП няма да участва в предварителни, неформални, открити и скрити разговори, защото това, по думите на лидера на партията, също е проформа занимание. Тя обърна внимание, че всяка от управляващите партии има свой проект. Това отново е форма на отклоняване на вниманието и няма да доведе до реален резултат, смята Корнелия Нинова.

На въпрос дали е възможно правителството да падне след отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, тя коментира, че целта е да няма борба с корупцията, да не бъдат разкрити престъпленията от последните 12 години. Цялата държава е заложник на един човек, а ПП-ДБ загубиха и образ, и достойнство, и идеи, посочи политикът.

Това, което вчера се случи между управляващите две формации, след 2 часа разговори за коалиционно споразумение, стигнаха до решение да се видят, резултат от тази среща няма, няма споразумение, управленска програма няма, коментира Корнелия Нинова разговорите между лидерите на управляващите две политически сили, в които се включиха и премиерът Николай Денков, и вицепремиерът Мария Габриел. Днес Борисов обяви, че тази среща трябва да се забрави по-бързо, и след един час се събраха да променят Конституцията, отбеляза председателят на БСП. По думите ѝ „тази треторазрядна постановка и с недобри сценаристи, и с недобри актьори, започва вече да омръзва на всички ни. Защото истината лъсна днес, защото пред хората се карат, но когато се опре до имунитети, търсене на отговорност, справедлив и прозрачен процес, веднага застават гръб в гръб и започват да се пазят“, обясни Нинова. Тя добави, че с гласовете на ПП-ДБ е отхвърлено предложението на БСП да бъде свален имунитетът на Борисов. Да гласуват, както искат, да види българският народ кой кого пази, коментира лидерът на социалистите. Когато се стигна до това решение, се видя, че коалицията на имунитетите е най-здрава. Могат да се карат публично, проформа, по всички въпроси, но няма да допуснат срещу Борисов да има справедлив и прозрачен процес, изтъкна Нинова.

За „Възраждане“ смятаме, че те имат крайни, екстремистки прояви, посочи в отговор на въпрос председателят на БСП. Според нея е недопустимо в съвременна България една партия да пречи на свободно избран народен представител да излиза на трибуната и да говори. Ние сме свободна страна, парламентът е центърът на парламентарната република, категорична е Корнелия Нинова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X