https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниНад 140 хил. лева отделя ДП „Пристанищна инфраструктура“ за възстановяване на заскалявка...

Над 140 хил. лева отделя ДП „Пристанищна инфраструктура“ за възстановяване на заскалявка и опорен блок на наклонена северна кейова стена в пристанищен терминал Русе – запад

Над 140 хил. лева отделя ДП „Пристанищна инфраструктура“ за възстановяване на заскалявка и опорен блок на наклонена северна кейова стена в пристанищен терминал Русе – запад.

Кейовата стена на северния кей в пристанищен терминал Русе – запад е наклонена, облицована с каменна зидария и укрепена в основата с бетонов опорен блок и заскалявка.

След извършеното почистване на наклонената северна кейова стена и вълнолом в пристанищен терминал Русе-запад, се установи, че долния опорен блок на места е подкопан и заскалявката пред него липсва, което създава предпоставки за неговото пропадане и разрушаване и компрометирането на наклонената кейова стена.

Участък от долния опорен блок, намиращ се в края на наклонената кейова стена откъм вълнолома, вследствие на подкопаването, причинено от липсата на заскалявка, се е отлепил от наклонената кейова стена и се е отделил от останалата част на опорния блок. В това си състояние тази част не може да изпълнява функциите си като опорен блок и да поддържа наклонената кейова стена и затова следва да се разбие и премахне. В този участък следва да се изгради нов опорен блок, монолитно закрепен за основата на кейовата стена.

Разрушени са единични камъни от каменната облицовка на наклонената кейова стена, което е довело до образуването на каверни. Част от фугиращата смес на фугите между каменната облицовка е компрометирана или липсва изцяло.

Поддържането на необходимото количество заскалявка е необходимо за избягване на подкопаването на опорният блок на наклонената кейова стена и за избягване на свличане на цялата кейова стена. Извършвайки навременна възстановяване на заскалявката, ще се избегнат много по-големи разходи от евентуални щети върху опорния блок и наклонената кейова стена, както и пропуснатите ползи от невъзможността за приставане и обработка на плавателни съдове.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X