https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРеална жена стои зад телефонния бот "Наталия"

Реална жена стои зад телефонния бот “Наталия”

Записан ли е гласът на реална жена, или обадилата се на половин България “Наталия” с въпрос за “направена поръчка” е съобщение, генерирано от изкуствен интелект?

Специалисти твърдят, че е много възможно човек наистина да е участвал в клипа за целите на кампанията, в която неизвестна фирма събира данни кой от кой град е. Вече дали е знаела за какво ще служи записът, или просто е била наета да прочете няколко изречения, е трудно да се гадае на този етап. Съдейки по дикцията, това би трябвало да е образована дама с правилно произношение.

Ако обаче е използван изкуствен интелект, за него са необходими повече усилия. Работата има два етапа, обясняват специалисти. Първо, записва се как човек с ясна артикулация чете няколко книги, за да се обучи машината. Колкото повече думи каже, толкова по-успешно ще е обучението на невронната мрежа. Във втората фаза тя може да се дообучи в рамките на секунди, за да синтезира какъвто искате глас – мъжки, женски, нисък, висок, с различни интонации и тембър. Това означава, че всеки, който е получил обаждане, би могъл да стане бъдеща “Наталия” и близките му да получат позвъняване уж от него.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X