https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКметът Пенчо Милков подписа меморандум за сътрудничество с Върховния комисариат на ООН...

Кметът Пенчо Милков подписа меморандум за сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците в България

Разширяване на подкрепата за бежанците от Украйна, Сирия, Афганистан и други държави, предоставянето на критични услуги за оказване на закрила и хуманитарна помощ и задълбочаване на възможностите за сътрудничество и улесняване координацията между институциите са част от целите, заложени в меморандума, който Община Русе сключи с представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН).

Документът бе подписан от кмета Пенчо Милков и Седа Кузуджу – представител на ВКБООН в България. На срещата присъстваха още д-р Мария Шишева – сътрудник по закрилата и Борис Чеширков – съветник „Комуникации“ в комисариата.

Кузуджу подчерта, че Русе е разположен в гранична зона с динамични процеси. Тя поздрави общинското ръководство за няколкото знакови инициативи, организирани в подкрепа на бежанци, и в тази връзка е желанието ѝ за съвместна работа.

„Когато кризите настъпиха в Русе, бяхме принудени сами да създаваме план за действие. Затова считам, че споразумението няма да остане просто официален документ, а реална основа за съвместна подкрепа и оперативна дейност в различните ситуации“, подчерта кметът.

Върховният комисариат на ООН за бежанците /ВКБООН/ е специализиран орган на Организацията на обединените нации, създаден с Резолюция 319 (IV) на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 3 декември 1949 г. Той ръководи и координира дейностите за международна закрила и социалното подпомагане на бежанците. ВКБООН е се мисия да спасява човешки животи, да защитава правата и да изгражда по-добро бъдеще за бежанци, насилствено изселени общности и лица без гражданство. Организацията е два пъти носител на Нобелова награда за мир – през 1954 и 1981 г.

Подписаното споразумение ще бъде внесено за одобрение от Общински съвет Русе като извънредна точка на предстоящото заседание на 13 юли.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X