https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаТагарев: Многонационалната бойна група у нас да прерасне в бригада

Тагарев: Многонационалната бойна група у нас да прерасне в бригада

“България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия, а многонационалната бойна група да прерасне в бригада”, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в среща с военните ни аташета, на която присъстваха премиерът Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководителят на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев.

Според военния министър независимо от конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни средства и други, като т.нар. “кинетични средства”.

Конвенцията от Монтрьо забранява престоя на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море, припомня БНТ.

Тагарев допълни, че страната ни е получила признание от съюзниците за подготовката на морски специалисти за Украйна. Посочил е още, че разликата между настоящото и предишното правителство е не толкова в това, което предоставяме като помощ към Киев, а в начина на говорене.

“Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството. Според премиера това не трябва да се случва на парче. И модернизацията на армията, и развитието на личния състав трябва да вървят в комплект. Те трябва да бъдат разглеждани не само в контекста на българския капацитет, но и по отношение на връзките на България с партньорите в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В същото време трябва да се засили и развитието на приложно-научната дейност във военната област, в която нашата страна има традиции”, подчерта акад. Денков на срещата.

Според него поне от няколко години насам забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности, защото въпреки различните кризи България се развива сравнително добре. Проблемът е в политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза.

В последните години България издава смесени сигнали към нашите партньори в НАТО и ЕС, е посочил примиерът Николай Денков. По думите му, това е посяло разделение в обществото и е проблем за националната сигурност.

“България няма тази заплаха днес (каквато са имали Грузия и Украйна), защото е член на НАТО и ЕС и трябва да участваме в това партньорство. Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, е заявил Денков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X