https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниУченици от 7 училища спечелиха 30 000 евро за проектиране на река...

Ученици от 7 училища спечелиха 30 000 евро за проектиране на река Дунав

Ученици от 7 русенски училища спечелиха награда от 30 000 евро за тяхната Лаборатория за проектиране на река Дунав. Това се случи на 28 юни т.г., след като Европейската комисия обяви 15 лауреати на наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2023 г. Бяха избрани 14 проекта, които се възползват от инвестиции в размер на 65 милиона евро по първата покана за представяне на предложения за иновативни действия в рамките на Европейската инициатива за градовете в рамките на политиката на сближаване.

Победителите в „Нови европейски шампиони в областта на образованието“, които получават парична награда в размер на 30 000 евро за инициативи за обучение и образование, са именно учениците от Русе, които заедно с фондация „Колективът“, направиха възможен този успех.

„Всичко започна през 2021 г. с деца от гимназиите по дървообработване, текстил, строителство и Училището по изкуствата. През миналата година към тях се присъединиха и ученици от Корабната гимназия, Икономическата гимназия и Математическата гимназия. Общо участваха 20-25 деца“, разказа за в. „Бряг“ Ани Коджабашева от Фондация „Колективът“.

Учениците работили в екипи, проучвали терени в града, събеседвали и се срещали с кмета Пенчо Милков, с представители на Общината, с архитекти урбанисти и организации, за да родят и осъществят идеята си за създаване на пространство до река Дунав, което всъщност русенци вече добре познават като място за арт събития, концерти, лятно кино и други културни, образователни и спортни събития. Теренът е в близост до пристанището и е на площ около 50 кв.м., под Вития мост.

Със спечелените средства от наградата дейностите в Русе ще продължат, а Фондацията ще обяви следващите събития през октомври, с които учениците могат да се запознаят от страницата на организацията във Фейсбук, и да се запишат всички желаещи.

Зад Фондацията стоят местни хора – от Русе и областта, въпреки че са позиционирани в София. Тяхната основна цел е градската среда, а дългосрочно – да се възвърне връзката с Дунава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X