https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПравната комисия одобри декларация срещу избора на нов главен прокурор

Правната комисия одобри декларация срещу избора на нов главен прокурор

Проект на декларация относно процедурата за избор на нов главен прокурор одобри на свое заседание парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналата седмица пред журналисти в парламента вносители на предложението съобщиха, че депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС са внесли в парламента проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията.

Спазвайки конституционния принцип за разделение на властите и недопускане вмешателство в делата и решенията на съдебната власт, ние, народните представители в 49-ото Народно събрание, изразяваме волята си за реформа в съдебната власт чрез законодателна инициатива и решения, като ясно сме заявили, че изготвяме конституционни промени в част „Съдебна власт”, се казва в текста. Предвид гореизложеното, отправяме своя призив към ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България до окончателното произнасяне на КС, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в конституцията, заявяват вносителите. Заради големия обществен интерес при предстоящия избор на нов главен прокурор, народните представители в 49-тото Народно събрание считат, че провеждането на процедурата по избора му, преди провеждането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното общественото доверие за справедлив и прозрачен избор, смятат авторите на декларацията.

Утре Пленумът на ВСС ще заседава, а в дневния ред е точка за предложение за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, внесена от правосъдния министър Атанас Славов.

Във връзка с проекта на декларация, внесен в парламента от народни представители, с призив да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магадлинчев отбеляза пред БТА, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия съдебен съвет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X