https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕзда сред природата или хипотерапия за деца със специфични нужди подари усмивки...

Езда сред природата или хипотерапия за деца със специфични нужди подари усмивки на деца от русенско Сдружение

На 7 юли децата от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ посетиха конна база в Слънчево, община Аксаково, област Варна. Един от основните инициатори и организатори на събитието е приятелят на Сдружението Поля Златилова, специалист в сферата на детско развитие и аутизъм.

Чрез метода на асистирана с коне терапия, децата от Русе яздиха сред природата и участваха в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с различни физически, поведенчески, сензорни, психо-емоционални и социални предизвикателства. Използвайки движенията на коня и пълния ресурс на заобикалящата природа, фокусът се поставя върху ефективна терапия за конкретното дете и неговата конкретна нужда, а не върху самата езда. За ползите от терапията с коне разказа клиничният психолог и психотерапевт Ирена Методиева, която заедно със своята сестра Петя Митева – детско-юношески психолог и хомеопат, от години работят с деца с различни специални потребности.

През последните месеци родителите от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ си сътрудничат активно с различни специалисти и търсят пътища за осигуряване на повече възможности децата от аутистичния спектър да добиват повече знания и умения, необходими за воденето на качествен и пълноценен живот.

Обособено е пространство за работа с деца от спектъра на аутизма „ЗА ТЕБ, ДЕТЕ“ на ул. „Видин“ в къщата, позната на русенци като мястото, където е телевизия „ТВН“. Благодарение на собствениците, Поли Златилова оказва консултативна и терапевтична подкрепа на децата и техните родители. Една от основните цели е координиране на работата на различните специалисти и звена, които имат влияние върху развитието на детето и неговото семейство и комплексен подход при разрешаване на проблемите.

Родителите от Сдружението изказват благодарност към всички, които се отзовават на нуждите на техните деца, защото с напредването на възрастта потребностите нарастват и е непосилно за семействата да се справят без подкрепа.
Остава призивът за осигуряване на възможност за провеждане на всякакви видове спорт с децата от аутистичния спектър.

Всеки, който би отворил сърцето си за специалните деца, може да го направи, като се свърже със Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ на официалната Фейсбук страница, на имейл: [email protected] или с председателя на Сдружението Кристина Борисова на тел: 0885 365 932.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X