https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКорнелия Нинова похвали кмета Пенчо Милков

Корнелия Нинова похвали кмета Пенчо Милков

Задоволство от работата на Пенчо Милков като кмет на общината изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова при посещението си в Русе.

В същото време тя уточни, че все още левицата не е взела решение кали той ще бъде кандидатът им за предстоящите тази есен местни избори. Предстоят разговори и с местните структури, и с Милков за евентуалната му кандидатура наесен. Милков обяви, че ще търси подкрепата на русенци за втори мандат още през месец март.

Нинова е в града заедно с Изпълнителното бюро на партията и депутати, за среща с общинските и областните структури.

Нинова обясни, че една от най-важните теми, които се обсъждат в момента и на национално, и на местно равнище, е държавният бюджет. Той влиза утре официално в парламента за гласуване от депутатите. Според лидера на БСП обаче бюджетът ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене.

„От парламента ще излезе нещо много различно от това, което Асен Василев внася. Управляващото мнозинство е абсолютно разделено по темата бюджет, което е много опасно и поставя под риск приемането на бюджета. Обръщам ви внимание за нещо, което не се знае или не се коментира публично – че бюджетите на НОИ, НЗОК и държавният, бяха отхвърлени в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ – в икономическа, транспортна, вътрешна, комисия по отбраната. Това не си спомням скоро да се е случвало – управляващите да не могат да си прокарат бюджета. Хванаха се за гушите общо взето за едни 1 млрд. и 200 млн.лв. как да ги разпределят, кой да ги управлява и да ги експлоатира може би, или да се възползва от тях. Както знаете, Асен Василев предлага тези пари от Българския енергиен холдинг да се вземат в държавния бюджет като дивидент, ГЕРБ са против и смятат, че трябва да останат там. Може би защото Василев иска правителството и държавата да ги управляват, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката и искат тези пари да останат в техни ръце. Казвам, че техните разправии са огромен риск, защото е много вероятно да минем на плаващи мнозинства. Това винаги е опасно, особено при приемане на бюджет. Това не дава никаква сигурност какво ще се приеме“, коментира Нинова.

Тя отново заяви, че БСП няма да подкрепи бюджета на управляващите, защото го смята за антисоциален, и от своя страна ще внесе между първо и второ четене минималната заплата за 500 000 работещи да стане 50 процента от средната още от 1 юли, а не от догодина. Социалистите ще апелират към ПП да изпълнят част от ангажиментите, които са разписали в общата си програма с БСП, когато управляваха заедно в кабинета Петков – безплатни лекарства за деца до 14 г, увеличаване на детските, на майчинството, както и преразглеждане на вдовишките добавки за пенсии и еднакъв коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време.

БСП са притеснени и за състоянието на общините, тъй като в проектобюджета няма заложени достатъчно средства за проектите им, а навсякъде има разкопани улици и пътища. „Само половината от парите по тези проекти са изплатени от правителството към общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет непременно да се заложат тези средства, за да се довършат поне тези започнатите проекти. Тревожно е какво каза Асен Василев – ще ги плащаме при пълно завършване. Т.е. общините трябва да си намерят пари, да си ги изпълнят с някакви средства и едва след това да претендират за заплащане. Общините няма откъде да ги вземат. Те и без това са без бюджет тази година. Отдавна са надхвърлли тази 1/12 на месец, т.е. положението е без изход спрямо това, което предлага правителството“, каза Корнелия Нинова.

Затова БСП ще внесат между двете четения един изцяло алтернативен бюджет, който е възможен, гарантира финансова стабилност, развитие на икономиката и повишаване на доходите.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X