https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНа извънредно заседание депутатите обсъждат бюджетите на ДОО и НЗОК и избират...

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджетите на ДОО и НЗОК и избират нов шеф на Здравната каса

Народното събрание ще проведе днес извънредно заседание, на което ще обсъди на първо четене проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. Депутатите ще гласуват и нов управител на НЗОК.

По-високи пенсии с 12 на сто от първи юли, актуализирани по т.нар. швейцарско правило, предвижда проектът на план-сметката на Държавното обществено осигуряване. Средната пенсия се предвижда да стане 788 лева, което е с ръст от 16,8 на сто спрямо миналата година. Максималната пенсия се запазва в размер на 3 400 лева. Запазва се и размерът на осигурителната вноска. Предвижда се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева. В проекта е предвидено обезщетението за втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата в размер на 780 лева от 1 август. Всички останали обезщетения остават на нивата от 2022 година.

Проектобюджетът на правителството предвижда 910 милиона лева повече пари за здраве в сравнение с миналогодишния – или общо разходите за тази година са малко над 7 милиарда лева. Най-голямо е увеличението за първична извънболнична помощ с 24 %. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. Заложеното увеличение на разходите за персонал е с малко над 12 милиона лева спрямо 2022 година.

Бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 година трябва да влязат в сила от 1 август.

По време на извънредното заседание, което е насрочено за 13 ч., депутатите ще проведат процедурата по избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Две са кандидатурите – на бившата директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, предложена от ГЕРБ-СДС, и проф. Жени Стайкова – бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи, номинирана от БСП. Мандатът на управителя на Здравната каса изтича на 13 юли. Длъжността временно изпълнява Йорданка Пенкова, след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X