https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДонорска ситуация вдигна правителствения "Спартан"

Донорска ситуация вдигна правителствения “Спартан”

Самолет C-27J „Спартан” с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от военното министерство.

Причината за вдигането на военната машина по маршрута София – Варна – София е възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ в морската столица.

От лечебното заведение съобщиха, че донорът е гражданка от Германия, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт.

„Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи“ обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство.

След дълги документални процедури на международно ниво от донорката са експлантирани двата бъбрека и черен дроб.

Самолетът с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от транспортна авиобаза Враждебна на Военновъздушните сили е излетял за летище Варна в сряда в 17:28 часа.

На борда на самолета е имало два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“.

Малко преди полунощ снощи самолетът е кацнал обратно на летище Враждебна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X