https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаСпоразумение в размер на 175 млн. евро подписаха Европейската инвестиционна банка и...

Споразумение в размер на 175 млн. евро подписаха Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие

Финансово споразумение в размер на 175 млн. евро бе подписано между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР). На церемония в Министерския съвет подписите си под документа положиха вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова и Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР.

На церемонията бе сключено и гаранционно споразумение между ББР и Европейския инвестиционен фонд по програма InvestEU за развитие на иновации, дигитализация и прилагане на зелени технологии у нас.

„Това събитие е от голямо значение за българския малък и среден бизнес. За 24 години ББР е предоставила подкрепа за над 24 хил. предприятия чрез различни финансови инструменти, с ресурс в размер над 7,3 млрд. лева“, отбеляза Илия Караниколов, председател на Управителния съвет на ББР.

„Споразумението, което подписваме днес, е естествено надграждане на над 20-годишно сътрудничество с ЕИБ. Още едно доказателство, че европейските институции виждат в ББР надежден, предвидим и доверен партньор“, коментира още той.

На церемонията присъстваха вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, членовете на Управителния и Надзорния съвети на ББР.

Инвестиции за над 9 млрд. евро в подкрепа на националната и публична инфраструктура, на малките и средни предприятия, е направила ЕИБ в България. Това съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова. “Тази година ние празнуваме 30 години ЕИБ в България”, добави тя.

Заемът е във фокус засилване на конкурентоспособността, дигитализация и иновация, както и финансиране на устойчиви проекти.

“Чрез инвестицията от 175 млн., които предоставяме на Българската банка за развитие целим да стигнем основно да достигне до най-малките предприятия, които успеят”, каза още Павлова”. Ние вече сключихме още едно споразумение с ББР – 77 млн. евро, с тези наши инвестиции сме предоставили над 2,5 млрд. евро за малкия и средния бизнес в България”, подчерта още тя.

Финансовият министър Асен Василев поясни, че с тези средства българският бизнес ще има достъп до 2 млрд. кредити, които да дойдат с по-ниски лихви. “Целта е техните инвестиционни програми да не пострадат заради вдигането на лихвите в световен мащаб”, каза още Василев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X