https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиПожар на сметището в Русе, вдигна на крак пожарната и полиция снощи

Пожар на сметището в Русе, вдигна на крак пожарната и полиция снощи

Пожар пламна снощи около 22 часа на сметището в Русе по пътя за Николово. На място веднага бяха изпратени полиция и четири пожарни автомобила от Първа и Втора служба, които за около два часа успяха да овладеят огъня. Пламъците бяха обхванали сравнително малка площ и няма данни за замърсяване на въздуха.

По предварителна информация се е запалил образувалият се газ метан, който се получава при натрупването на отпадъците. Експерти обясниха, че най-опасно е самовъзпламеняването на метана, което се получава при високи дневни температури, ако не е добре запръстено и паднал непосредствено след това дъжд.

Според служител на сметището те са можели да се справят и сами с огъня, тъй като имат необходимата техника за запръстяване, но заради подаден на тел.112 сигнал от граждани са оставили това на пожарната. Огнеборците имаха за кратко проблем, тъй като заради дейностите по водния проект се оказа, че няма достатъчно налягане от хидрантите на място и се е наложи да се търси от съседни хидранти.

На място пристигнаха също директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в общината проф.Любомир Владимиров и началникът на отдел „Управление при кризи“ Галин Апостолов. Те поддържаха постоянна връзка с кмета Пенчо Милков, който бе в готовност да тръгне към мястото на пожара, ако ситуацията се усложни.

След потушаването на огъня на място останаха дежурните от фирма „Берус“, която отговаря за сметището, за да запръстят мястото на пожара., както и проф.Владимиров. Запръстяването се извършва с помощта на четири багера. През нощта сметището остана под наблюдение.

Причините за пожара са в процес на изясняване. Най-вероятно на оператора на сметището ще бъде наложена санкция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X