https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниИнж. Стамен Савов: Ограничителните колчета по пътя Русе - Бяла ще се...

Инж. Стамен Савов: Ограничителните колчета по пътя Русе – Бяла ще се монтират само в четири участъка

“Ограничителните колчета, които ще се поставят по пътя Русе – Бяла по примера на Кресненското дефиле, няма да бъдат по цялата дължина на пътя, а само в четири определени участъка”, обясни директорът на Областно пътно управление – Русе инж. Стамен Савов, във връзка с породилата се в социалните медии дискусия, че те всъщност само ще пречат на движението.

„Това са участъците, където има трета допълнителна лента за изпреварване, като ще бъдат монтирани върху непрекъсната осева линия, която отделя самостоятелната лента за движение от двете ленти, където има и допълнителна. Целта на монтирането на тези колчета е да ограничи възможността да се нарушава непрекъснатата осева линия и да се правят забранени изпреварвания в тези участъци, които водят до много тежки пътно-транспортни произшествия с много тежки последици, обикновено челни удари“, добави инж.Савов.

Тъй като в момента е сезонът на отпуските и движението е изключително натоварено, поставянето на колчетата ще се извърши през септември. „За да ги монтираме, ще трябва да ограничаваме движението в едното платно, за да може да се работи“, обясни директорът на ОПУ – Русе.

Това решение за ограничаване на изпреварването е предпочетено пред поставянето на мантинели. Примерът от Кресненското дефиле показва, че от юни 2022 г. до момента там няма нито една катастрофа, за разлика от преди, когато всяка седмица имаше тежки инциденти.

„Мантинелата би отнела доста по-голяма част от ширината на пътното платно, а тук сме съвсем малко извън габарита на осевата линия. Отделно мантинелата е една много по-скъпа инвестиция, отколкото тези ограничителни колчета. Те са изработени от такава материя, която е гъвкава. Когато автомобил по някаква причина има контакт с такова колче, не би трябвало да има някакви щети. Ако се удари в мантинелата, знаете какво се случва“, коментира още инж.Савов.

Превозвачите на извънгабаритни товари не би трябвало да се притесняват, тъй като тези товари обикновено са поставени върху платформи. Колчетата ще бъдат с такава височина, че няма да надвишават колелото на един голям камион.

Относно зимното почистване, греблото на един автомобил е със съответните габарити, а фирмата, която ще поддържа пътя, ще се съобразява с ограничителите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X