https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКои имена се спрягат за потеницални кандидати за кмет на Русе

Кои имена се спрягат за потеницални кандидати за кмет на Русе

Наближаването на местните избори наесен повдига въпроса, които са евентуалните кандидати за кмет на Русе. До сега потвърдена е само кандидатура на настоящия градоначалник Пенчо Милков, който беше издигнат на предишните избори от лявата коалиция „Обичаме Русе“. Милков ще се бори за втори мандат, като най-вероятно отново ще бъде кандидат на по-широко обединение.

На срещата на представителите на русенските формации център-дясно СДС, ГЕРБ, КОД, НДСВ, Гергьовден, ССД в петък, беше коментирано изготвянето на единна управленска програма и общ кандидат, за да не се разпиляват гласовете на десните. По непотвърдена информация името, което е обсъждано, е на бившия областен управител Борислав Българинов.

Все още не е ясно дали ГЕРБ все пак ще издигнат отделно свой кандидат за кмет и кой ще е той.

Не е ясно също така и дали коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще участват заедно с обща кандидатура или ще се състезават поотделно. На местно ниво всяка от двете формации има своя фаворит – адвокат Рена Стефанова от ПП и депутатът Иван Белчев от ДБ. Ако те решат да се обединят обаче, изборът между двете кандидатури ще е труден, особено като се има предвид, че Иван Белчев влезе в парламента, след като измести с преференции Рена Стефанова от второто място в листата.

ВМРО също има свой кандидат. След като първоначалната идея това да е съпредседателят на партията Искрен Веселинов отпадна, най-вероятно в битката за кметския стол ще се впусне председателят на Общинския съвет-Русе Иво Пазарджиев.

Амбиции за кмет на града има и настоящият областен управител Анатоли Станев, който подаде оставка от поста, твърдят упорити слухове, но все още няма решение на правителството за смяната му. Той е близък до бившия депутат от ИТН Светлин Стоянов, който пък е част от формацията на независимия в момента депутат Радостин Василев. Твърди се, че Анатоли Станев ще бъде издигнат именно от формацията на Василев.

Други слухове предполагат, че различни политически сили се канят да привлекат като кандидат за кмет ректора на Русенския университет акад.Христо Белоев и да го издигнат като независим с широка подкрепа. Причината за това е, че той е консенсусен и умее да намира общ език с всички, което демонстрира и като председател на предишния Общински съвет-Русе. Засега обаче акад.Белоев категорично отказва да се впусне в кметската надпревара.

Едно е ясно, тази есен ще бъде гореща, поне по отношение на предстоящите местни избори.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X