https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРумънският патриарх Данаил благослови изграждането на български храм в Букурещ

Румънският патриарх Данаил благослови изграждането на български храм в Букурещ

Румънския патриарх Даниил е дал своята благословия за изграждане на български храм в Букурещ, съобщават от посолството ни в румънската столица.

На среща с главата на румънската православна църква посланикът ни в Румъния Радко Влайков е благодарил на духовника за получената по-рано и потвърдена сега благословия за изграждане на български храм в Букурещ. Той е намерил пълна подкрепа от Негово Светейшество за променения подход на страната ни за изграждане на български православен храм в румънската столица по подобие на съществуващата 100 години църква към Посолството на Румъния в София.

“Днешната среща с патриарха на Румъния е благословия”, е заявил Радко Влайков и е припомнил предишната през 2022 г., по повод провъзгласяването на канонизацията на Света Теофана Басараб (българската царица Теодора Търновска) от румънската църква.

На свой ред румънският патриарх е отбелязал значението на обмена на студенти богослови за укрепване на връзките между двете православни църкви, както и необходимостта от организиране на поклоннически пътувания до светите места в Румъния и България, в частност до мощите на Света Благочестива Параскева в Яш и до мощите на Свети Димитър Нови (Димитър Басарбовски).

Негово Светейшество е подчертал значението на двете православни църкви – румънската и българската, в историята и духовността на двата съседни и приятелски народа и е пожелал на посланика ни ползотворна дипломатическа мисия в Румъния.

По време на срещата посланик Влайков е подарил на патриарх Даниил бутилка коняк „Евксиноград“ и комплект български продукти с розово масло, включително бренди от розов цвят, по случай утрешния рожден ден на Негово Светейшество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X