https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДепутатите приеха и на второ четене бюджета на НЗОК

Депутатите приеха и на второ четене бюджета на НЗОК

Парламентът прие окончателно бюджета на НЗОК за 2023 година. Той предвижда разходи в системата за над 7 милиарда лева. С 910 млн повече отколкото пред миналата година. Най-сериозно увеличение има за средствата предвидени за профилактика.

Спорът от среднощното заседание от обсъждането на държавния бюджет се прехвърли и при днешното обсъждане в пленарната зала. Снощи депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха повечето от данъчните предложения на финансовия министър Асен Василев, с които се очакваше и в хазната да влязат повече приходи. Заради това Василев обяви, че вече не стои зад този бюджет. Днес лидерите на ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП се срещнаха рано сутринта за да изчистят проблемите около Държавния бюджет.

Депутатите приеха към здравноосигурителните плащания за специализирана извънболнична медицинска включително комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение да бъдат добавени 6 660 000 лв. Тези средства са предвидени за амбулаторната процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства.

Народните представители приеха управителят на НЗОК в срок от един месец от деня на обнародването на закона да определи еднократно нов увеличен размер на индивидуалните основни заплати на служителите в НЗОК и РЗОК., извън сроковете определени в наредба в Кодекса на труда, но в рамките на разходите за персонал, предвидени по бюджета на НЗОК за 2023 г. и без да се надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X