https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Готвените промени в Конституцията са юридически неграмотни и политически порочни

Радев: Готвените промени в Конституцията са юридически неграмотни и политически порочни

Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята. Това заяви президентът Румен Радев.

“Когато нямаш решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото”, съобщи президентът.

По думите му 24 май е един прекрасен празник, но един референдум ще раздели обществото. “Той е съкровен за всички нас. Предлагат обаче абсурдна ситуация – да избираме за и против нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. няма решение на такава дилема”, категоричен е Радев.

“Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен”, каза той. Според него това се вижда, както от конституционалистите, така и от гражданите.

След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация а съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт”, коментира президентът Румен Радев по повод предложените промени в Конституцията от страна на ПП-ДБ, които ограничават правомощията на държавния глава.

Попитан дали в служебните кабинети и тяхното премахване вижда атаката срещу президентската власт, Радев отговори: „Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X