https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниДетелина Ачева: За нас - българите, киселото мляко не е просто храна,...

Детелина Ачева: За нас – българите, киселото мляко не е просто храна, а част от националната ни идентичност

Възможностите за развитие на млекопреработватения сектор и производството на традиционни за страната млечни продукти бяха обсъдени по време на заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

От българска страна инициативата, която се проведе в Разград, бе водена от заместник-областния управител на Русе Детелина Ачева.

„За нас – българите, киселото мляко не е просто храна, а част от националната ни идентичност. То съчетава по неповторим начин силата на природата, като същевременно се превърна и в една от най-стойностните емблеми на находчивостта и предприемчивостта, на интелигентността, мъдростта и творчеството на народа. Радостно е, че българските учени и производители развиват традицията, като я осъвременяват и я правят още по-актуална и привлекателна в духа на съвременните световни кулинарни традиции“, коментира Ачева.

Тя отбеляза още, че не трябва да бъде подценявана и подкрепата от страна на държавата, защото инвестициите в този отрасъл са от съществено значение.

„Държавата трябва да създава условия за развитието на този сектор, за да може той да бъде сред символите на българските достижения“, сподели още заместник областният управител.

По предварителни данни на Министерството на земеделието и храните през 2022 година малко над 679 милиона литра мляко е преработено в специализираните предприятия в страната. Това е спад с около 2% спрямо 2021 година.

Справка в Националния статистически институт сочи, че на територията на област Разград фирмите, занимаващи се производство на мляко и млечни продукти са 13, а в русенско техният брой е 3. Независимо от това приходите от продажба на продукция на фирмите от този бранш в русенско през миналата година спрямо 2021-а са се увеличили с около 1/3.

Ачева посочи още, че нивото на организация на срещата от страна на областния управител на Разград Драгомир Златев е било изключително високо.

„Заседанията на Съвместната българо-румънска земеделска работна група се провеждат вече не само в Русе или Гюргево, а и на много места в трансграничния регион. Според мен това е свидетелство за ефективността на комисията“, допълни тя.

В рамките на заседанието бе обсъдено и производството на родни пробиотични и синбиотични продукти. На място бе посетена производствената база на „Селур Фарма“ ООД – иновативно предприятие за производство на закваски за кисело мляко със собствени щамове млечнокисели бактерии и на пробиотични, и синбиотични продукти.

Предприятието е отличен пример как въз основа на традициите може да се развива научно-развойна дейност и да се разработват иновации. Заместник областният управител на Русе Детелина Ачева определи посещението на предприятието като мотивиращо, поради възможността за среща с екип, който съумява да създаде достатъчно добри условия на труд, отговарящи на световните стандарти.

„Така Вие превръщате тази индустрия в желана за работа, а стоката, която произвеждате – в търсена и ценена в целия свят“, каза Ачева.

Предприятието, създадено през 2007 година, разгледаха също министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Сред гостите на съвместната комисия бяха още областният управител на Силистра Минчо Йорданов, заместник областният управител на област Разград Найден Късов, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, Деница Гаджева от Националната служба за съвети в земеделието, д-р Георги Дяков от Областната дирекция по безопасност на храните, Емилия Христова от Държавен фонд „Земеделие“, както и Деян Тодоров, който е председател на Националната асоциация за развъждане на млечни породи кози и Радослав Бориславов, който е управител на „Козевъден кооператив Дунав“ ООД. От румънска страна присъстваха структури, както и заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X