https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИзпреварвайки "Лукойл" русенска компания се нареди сред трите най-големи в България

Изпреварвайки “Лукойл” русенска компания се нареди сред трите най-големи в България

Рекордни приходи и печалби отчитат за 2022 г. най-големите български компании. Причините за това са войната в Украйна, която доведе до поскъпването на енергийните суровини, а оттам и до редица стоки.

В резултат редица компании са завършили годината с рекордни приходи и печалби особено в някои сектори като електричество, газ, дизел, оръжие, олио, торове. Сред тези, за които годината, е била добра са технологичните компании, тези за производство на велосипеди и авточасти. Това показват данните на седмичника “Капитал”, който представи традиционна си класация “Капитал 100”.

Сред изненадите в това издание е издигането до второ място по големина на русенската компания “Астра биоплант” от сектора на горивата, която се нарежда веднага след “Аурубис” като приходите ѝ растат с над 130% за година.

Производителят на биодизел и масла се изкачи бурно до трета позиция в миналогодишната класация, а в новото издание със също върховия си резултат от 7.7 млрд. лв. приходи се издига до втора позиция. Компанията е създадена от Станко Станков през 2005 г. и е лидер в сектора си като се намира на крачка пред “Лукойл България”. Заедно с другата основна компания на групата – търговецът на пропан-бутан “Булмаркет ДМ”, която има приходи 1.1 млрд. лв., представителите от Русе общо са били по-големи и от “Аурубис”.

Лидерът в класацията е начело за трета година поред. Медодобивният комбинат от Пирдоп “Аурубис България” отчита исторически рекордни приходи – 8.2 млрд. лв. Високият резултат идва, защото заводът е работил без прекъсване, а и цените глобално са били добри, посочва изданието. С нетната си печалба – почти 500 млн. лв., компанията чупи собствения си рекорд и отбелязва най-силен резултат за годината извън държавната енергетика.

С личен рекорд е и друг гигант в Топ 10 – “Лукойл България”, която отчита приходи от 7.4 млрд. лв., което е двойно повече от отчитаното преди. Публично известно е, че години наред компанията отчита загуба или скромни печалби, но за 2022 .. декларира 150 млн. лв. положителен финансов резултат.

На следващо място сред първенците са държавните енергийни компании – АЕЦ “Козлодуй”, НЕК, “Булгаргаз” и ТЕЦ “Марица-изток 2”, които спечелиха от високите цени на тока и природния газ.

Сред дебютантите в Топ 10 е търговецът “Мет енерджи трейдинг”. Името на компанията нашумя покрай назначението на Людмил Йоцов за изп. директор на “Булгаргаз” при кабинета “Петков”, което ГЕРБ използва за нападки. Компанията е дъщерна на базираната в Швейцария MET Grоup и търгува с ток и газ в България и Гърция. След като руският газ за България бе спрян, тя достави първите количества втечнен газ.

Сред най-големите е и друг търговец на на ток и газ – “Акспо България”, която е дъщерно дружество на швейцарската “Акспо груп” (Axpo Group). “Акспо България” оперира като търговски хъб на 15 европейски пазара и в гигантските приходи българските сделки са само част.

На десета позиция се нарежда португалският производител на стъклени бутилки и буркани “БиЕй глас България”, който е собственик на бившите “Дружба стъкларски заводи” в Пловдив и София. Португалската BA Glass преди години избра България за търговски център, през който минават продажбите на всичките 12 завода на групата в Европа, така че оборотът не се дължи само на двете български предприятия, отбелязва изданието.

Без изненада компаниите с най-добри резултати през 2022 г. са от секторите енергетика, горива, метали и търговия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X