https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПриключва изпълнението на мярката "Солидарност" за украинските бежанци

Приключва изпълнението на мярката “Солидарност” за украинските бежанци

Изпълнението на мярката “Солидарност” за украинските бежанци приключва утре, 31 юли. По тази мярка украинските граждани със статут на временна закрила у нас получиха подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда. Прекратяването на схемата е заради края на програмния период на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

От юни миналата година до момента около 2600 украинци са намерили работно място. Работодателите получаваха средства за заплатите и осигуровките първоначално за три, а после и за 6 месеца, изплащаха се и интеграционни добавки по 356 лева за тримесечен период, за да плащат украинските граждани комуналните си разходи. Сега украинците могат да участват в други схеми за субсидирана заетост и обучения.

На разположение на украинските граждани, а и за всички на трудовия ни пазар, са новите мерки с европейско финансиране от новия програмен период.

Първата схема е “активиране” по мярката “Започвам работа”, предвидено е разкриване на центрове, в които безработни и неактивни ще бъдат мотивирани за активно поведение. Първите шест центъра вече работят – в Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен.

Хората, които ги посещават, биват насочвани към свободни работни места и подходящи обучения.

Скоро предстои стартът на втория компонент – “обучение”, насочен към професионална квалификация на безработни, а за украинските граждани ще са подходящи курсовете по български език, за което ще получават ваучери.

Те могат да валидират и притежавани професионални умения и квалификация.

Третият компонент на “Започвам работа” е “заетост” с общ бюджет 224 милиона лева. По него разселените у нас, а и други безработни, съвсем скоро ще бъдат включени в подкрепена заетост за период от 6 до 24 месеца.

По данни на единния информационен портал “БГ за Украйна” в момента у нас пребивават малко над 95 000 украински граждани. Повече от половината от тях са деца.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X