https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБХК: Прокуратурата да се задейства за закриване на "Възраждане"

БХК: Прокуратурата да се задейства за закриване на “Възраждане”

Прокуратурата да предприеме действия за разпускане на партия “Възраждане”. Това поиска със сигнал до държавното обвинение Българският хелзинкски комитет. Сигналът е подписан и от десетки граждани.

По закон сред основанията за прекратяване на политическа партия са влязло в сила решение на Конституционния съд, с което тя е обявена за противоконституционна, както и при разпускане с решение на Софийския градски съд. Последното се инициира с иск на прокуратурата.

С дейността си партия “Възраждане” и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България, пишат вносителите до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Според тях от “Възраждане” все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели.

В сигнала, подписан от граждански активисти, адвокати, журналисти, са изредени редица конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на Възраждане, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу ковид кризата, посочени са акции във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани.

“Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на “Възраждане” осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на гражданите”.

В сигнала са описани и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване. “Използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество”, се казва в сигнала.

Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията, пише БХК.

“Днес ще започна с едно изказване на проф. Георги Фотев (той е сред подписалите сигнала). В НС вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии, обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите”, каза преди месец премиерът Николай Денков по адрес на проруската националистическа партия. По-рано лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов призова за унищожаване на тези, които смята за “рупори на американското посолство” в страната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X